Eğitim Bir-Sen Malazgirt İlçe Başkanı Erhan Aslan´ı makamında ziyaret eden Başkan Barışan, açıklamalarda bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı´nın Eğitim çalışanlarının sorunlarını çözme noktasındaki iradesini, çabasını olumlu bulduklarını ama eğitim çalışanlarının birçok sorunu olduğunu söyledi. Bu sorunların çözüm beklediğini kaydeden Barışan, “Ne yazık ki bakanlık bu sorunları çözme noktasında gerekli adımları atma noktasında yeterince istekli değil. Bugün okullarımıza baktığımızda okullarımızın temizlik sorunu, bütçe sorunu, öğretmen sorunu bulunmakta. Ne yazık ki defalarca çeşitli meclislerde dile getirmemize rağmen, bu sorunlar çözülemediği gibi bu sorunlara yenileri de eklenmiştir. Bu gün sadece Malazgirt İlçemizde 130´a yakın okul bulunmakta ve aldığım bilgilere göre sadece okullara verilen İŞKUR elemanı sayısı 60 kişi. Her okula bir kişi bile düşmemekte. Malazgirt´te ücretli öğretmen sayısı 120 civarında. Bu ciddi bir sayı. İstiyoruz ki bütün okullarımızda kadrolu öğretmenlerimiz istihdam edilsin. Öğrenci sayısı fazla olan okullarımız var. Bunların temizlik sorunları nasıl çözülüyor merak ediyorum. Her şeyi veliye, öğretmene havale eden bir anlayışımız var. Öğretmen arkadaşlarımızın çoğu kendi ceplerinden ya temizlik işçisi tutmakta ya da okulun kırtasiye ihtiyacını karşılamakta. Veli ile karşı karşıya gelmekte. Her hangi bir olumsuz vakada ise öğretmenin eğitim çalışanının yaptığı fedakârlık bir anda görmemezlikten gelmekte ve hemen soruşturma açılmakta ya da inceleme başlanmaktadır. Oysa Bakanlık öğrenci başı ödenek verse birçok sorun çözülebilir.”dedi.
“Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Yakından Takip Ediyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları kurulunca yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan Barışan, “Basına düşen bazı Önerileri olumlu buluyoruz. Kariyer basamaklarının tekrar gündeme gelmesi güzel, yalnız aday öğretmenlik, öğretmen, uzman öğretmen geçişlerinin sınavla olmasını, başöğretmenliğin ise kıdeme bakılarak yapılması daha makul olur düşüncesindeyim. Bugün vizyonbelgelerinde yer almasına rağmen, Cumhurbaşkanımız bizzat telaffuz etmesine rağmen 3600 ek gösterge sorunu ile ilgili verilen demeçler dışında kayda değer bir gelişme yok. Oysa biz biliyoruz ki birçok Kamu Görevlisi bu konuda büyük beklenti içerisinde. Bunun için emekliliği gelmesine rağmen emekli olmayan memurlar var. Bunların emekli olması ile beraber birçok genç arkadaşımızın önü açılacak. Yine Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir çalışma yok. Eğitimciye uygulanan şiddet ile ilgili yasal düzenleme hala mevcut değil.” ifadelerini kullandı.
“Öğrenci okula sivil kıyafetle gidiyor ama öğretmen gidemiyor”
Mülki amirlerin, okullarda sorunlar yerine öğretmenlerin kılık kıyafetini sorguladığını kaydeden Barışan, “Mülki amirlerimiz okullara gittiğinde ilk baktıkları şey eğitim çalışanın kılık kıyafeti. Okulun sorunu var mı, yeterli temizlik personeli var mı, okul sağlam yapılmış mı, eğitim öğretime uygun mu? Bunu sorgulayacağına senin bıyığın niye uzun, sakalın niye var, etek ve topuk boyun niye şu kadar değil gibi herkesi haki yeşili gören bir gözle etrafı süzmekte. Oysa 82 Anayasasında kılık kıyafet yönetmeliği artık miadını doldurmuş. Onlar eskidendi. Kılık kıyafet yönetmeliğini uygulamakla biz bir yere varamayız. Onu disiplin sopası olarak kullanmanın anlamı yok. Bu komediye 28 Şubat kalıntısı yönetmeliğe karşı altı yıldır sivil itaatsizliğimiz devam ediyor. Öğrenci okula sivil kıyafetle gidiyor ama öğretmen gidemiyor. Biz istiyoruz ki; devlet bizi tanımlamasın tanısın. Bunu uygulamak isteyenler bir şeyin 28 Şubat´ın özlemi içerisindedirler. Şu bilinmeli ki; biz teşkilat olarak, Memur-Sen olarak hem 28 Şubat´ı hem zihniyetini tarihin çöp sepetine attık. Onu hortlatmak isteyenler bizi karşılarında bulur. Bu Teşkilat her zaman olumlu işler, uygulamalar yapanların yanındadır.”diye konuştu.