Son yıllarda ihracatta üst sıralara tırmanan tütün sektörü, 2016 yılı ihracatında 652 milyon dolar olurken, yaprak tütün ihracatı 358 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2016 yılında Türkiye´nin ihraç ettiği 652 milyon dolarlık sigaranın 501 milyon dolarlık kısmı Ortadoğu ülkelerine yapıldı. Tütün sektörü, 2016 yılında yüzde 10´luk ihracat artışıyla tarım sektörleri arasında ihracatını en fazla arttıran sektör olurken, Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altında temsil edilen 26 sektör arasında ise; Otomotiv sektöründen sonra ikinci sırada yer aldı.
Üretimin ve ihracatın artması için Anadolu´yu karış karış gezen ve tütün üreticileri ile sürekli bir araya gelen Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, çalışmalarına sahada devam ediyor. Başkan Solgun´un bu çalışmaları üreticiyi memnun ediyor. Bu çalışmalar ile birlikte tütün üretiminde de yükseliş göze çarpıyor. Masa başında temsilciliğin olmayacağını ve temsilcilerin meydana, çiftçinin yanına inmesi gerektiğini ifade eden Solgun, çiftçi ziyaretlerine devam ediyor. Başkan solgunun bu hafta ki durağı Malatya doğan şehir oldu. Burada çiftçilerle bir araya gelen Solgun önemli açıklamalarda bulundu. Solgun yaptığı açıklamada, “Bu gün Malatya Doğanşehir de çiftçilerimiz ile bir araya geldik. Malatya derken akla ilk kaysı geliyor ancak biz bu gün kaysı ağaçlarının altında tütün ekimleri ile karşılaştık. Vatandaşımız böylelikle iki üründen verim almakta bu topraklarımıza değer vermemiz lazım çiftçimizin alın terini dikkate almamız gerekir. Türkiye ihracat yapan bir ülke olmalıdır bunun için önümüzün açılması gerekmektedir. Türkiye bir tarım ülkesidir yetişmeyen ürün yok bizde bakın bir örnek vermem gerekirse tütünün 48 çeşidinde ülkemizde yetişiyor. Bunun altını tekrar çizmek istiyorum bizim ihracatçı bir ülke olmamız gerekir. Bunu yapabilmek için çiftçimize alternatif destekler sağlamamız gerekir. Tütün dikiminde tütün kırpmada tütün satışında çiftçimizi yalnız bırakmadık bırakmayacağız. Çiftçimizin alın terine mendil olmak için her gün bir ilimizi ziyaret etmekteyiz. Üreticilerimiz ile birlikte yaptığımız çalışmaların meyvesini önümüzdeki günlerde TBMM´de çıkan kararlarla alacağız. 1976´da ülkemizde 300 bin ton tütün üretirken, şu anda 80 bin tütün üretebiliyoruz. Milli ürünümüz olan tütünümüzün, piyasa şartları oluşturulup vatandaşımıza sağlıklı bir şekilde sunmak hem devletimizin hem çiftçimizin ve özel sektörümüzün daha fazla kazanacak tek bir yolu var. O da ülkemizin tütününü kullanan firmalara vergi indirimi yapmak, benzeri ve örneği birçok ülkede var. Türk tütününü kullanan şirketlere vergi indirimi yapılması gerekiyor bu vergi ülke ürünü kullananlara %40 şeklinde olabilir” dedi.
“YILLARDIR ÜRETİCİYİ TEK BAŞINA BIRAKTIK”
Genç neslin tütüne sahip çıkması için de çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Solgun sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu çalışmaları yaparsak ithalat azalır ve daha fazla kazanırız 92 bin ton ithalatı azaltmamız gerekir. Neden 528 milyon dolar dışarı gidiyor. Vatandaşımız çok fazla kazanır tütünde şirketlerimiz daha fazla kazanır biz bu çalışmaları yaparsak. Dünyanın tütünde lideri olan oryantal tütüne sahip çıkarak, sarmalık marketlere de dönüşmesi gerekir. Sarmalık tütün sektörü kalkınmada tüm bölgeleri işletme şeklinde küçük ölçekli legalize olması gerekir. Vergi düzeltmesi ile bu da yapılabilir Türkiye tütün üretici yaş ortalaması 52. Biz yıllardır üreticiyi tek başına bıraktık. Ülkemizin üreticisi bilinçsiz çiftçilik yapmaktadır, eğitimsiz çiftçilik olmaz, teknik yardımlar yapılmalıdır, mekanizasyon üzerinde durmak lazım bu şekilde ekici başına üretim arttırılmalıdır. Genç neslin işe sahip çıkması için toprakların ıslahı kaliteli ve temiz ürün elde etmek için tarımda geleceğimizi garantilemek için mekanizasyon eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Her gün bir ülkedeyim ve farklılıkları yaşıyorum görüyorum. Tütün bir an evvel tarım havzasına alınmalıdır. Dünyanın en değerli türlerinden biri Anadolu ürünü tütün dünyada şark tipi oryantal Türk tütünü olarak biliniyor öyle değerli yani. 1881´de kurulan Duyun-i Umumiye alacaklarına karşılık bütün gelirlerine el koydu Atatürk´ün bin bir mücadele ile kurduğu TEKEL tasfiye süreci başladı. Dünya Bankası memuru Kemal Derviş 9 Ocak 2002 de çıkardığı tütün yasasıyla sektörün ölüm fermanını imzaladı bu ne zamana kadar böyle devam edecek.”